... Lorem, ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Aliquam soluta cum suscipit error. Rem, quod voluptatibus? Assumenda, laborum quo. Alias enim, temporibus dolorem in atque libero iste excepturi numquam consectetur.

Ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα

΄΄Ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα-Δραματοποίηση των κειμένων  της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας΄΄

 

Με τους μαθητές του Β2 τμήματος πραγματοποιήθηκε δραματοποίηση των κειμένων της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Β΄ γυμνασίου με παραγωγή πρωτότυπου κειμένου και τη δημιουργία ΄΄ρόλου΄΄, που απηχεί οπτικές του κειμένου που τους εντυπωσίασαν ή τους κίνησαν το ενδιαφέρον. Η δράση συμπληρώθηκε από την κατασκευή σκηνικού που παρέπεμπε σε κιονοστοιχία αρχαίας στοάς και με τη δημιουργία προσωπίδων (οι οποίες δημιουργήθηκαν με γνώμονα εικόνες από αρχαιοελληνικές προτομές ανδρών και γυναικών και εκθέματα μουσείων ) Η δράση ολοκληρώθηκε με τη τη μορφή δρώμενου, σκηνές από το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Η παρουσίαση συνοδεύτηκε από προβολή βίντεο και ακρόαση αρχαιοελληνικής και βυζαντινής μουσικής .

Με τη δράση αυτή οι μαθητές παρήγαγαν πρωτότυπα κείμενα με αφόρμηση από τα κείμενά τους , ήρθαν σε επαφή με τις επιτελεστικές τέχνες και ενισχύθηκαν η δημιουργικότητα και η συνεργατικότητά τους .


 

Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ


 


 


 

Το χρέος του αντικειμενικού ιστορικού

Χαίρετε πάντες!

είμαι ο Πολύβιος ο Μεγαλοπολίτης και είμαι εδώ για να σας διδάξω το χρέος του ιστορικού. Ένας ιστορικός σαν κι εμένα δεν πρέπει να υπολογίζει φίλους και οικογένεια όταν γράφει την ιστορία γιατί μπορεί μην θέλοντας να γράψει για το σφάλμα των φίλων του να παραμελεί την αλήθεια. Αλλά ούτε εχθρούς πρέπει να έχει, διότι τότε μπορεί να τους αδικεί αγνοώντας και πάλι την αλήθεια. Επόμενος πρέπει να επαινεί τους εχθρούς του όταν το αξίζουν και να κατηγορεί τους φίλους του όταν κάνουνε σφάλματα. Αυτή είναι η σωστή συμπεριφορά ενός ιστορικού.

Ελισσαίος -Κων/νος Πανδής


 


 

Καλλιπάτειρα και Ελλανοδίκες

Α. Ελ-τι κάνεις εδώ , κυρά μου;

Καλ-άφησέ με να σου εξηγήσω

Ελ-λυπάμαι αλλά πρέπει να σε διώξουμε

Καλ-είμαι η προπονήτρια του γιου μου έχω κάθε δικαίωμα να τον δω να αγωνίζεται για πρώτη φορά

Ελ-αυτό δεν δικαιολογεί τη συμπεριφορά σου , πρέπει να τιρείς τους νόμους

Καλ-όλη η οικογένειά μου ήταν αθλητές. Έχω κάθε δικαίωμα να είμαι εδώ

Ελ-απο τη στιγμή που παραβίασες τον νόμο , η ποινή είναι θάνατος

Σοφια Μπούρα-Νικόλας Πούλος

 


 

Β. Ελλ.:-Είναι γυναίκα! Μα πως την άφησαν να μπει;

-Τι κάνεις εδω μέσα κυρά μου, δεν γνωρίζεις οτι η είσοδος απαγορεύεται στις γυναίκες;

Καλλ.:-Φυσικά και το γνωρίζω, αλλα δεν μπορούσα να χάσω την ευκαιρία να δω τον γιο μου να αγωνίζεται για πρώτη φορά. Είναι πολύ σημαντική μέρα για όλη την οικογένεια μας , μιας και τα αδέρφια μου και ο σύζυγός μου έχουν βγει Ολυμπιονίκες.

Ελλ.:-Ποιος είναι ο γιος σου;

Καλλ.:-Ο Πεισίροδος, αυτός που νίκησε τους αγώνες.

Ελλ.:- Εφόσον έχεις σύζυγο και αδέρφια Ολυμπιονίκες και από εδώ και στο εξής, μητέρα Ολυμπιονίκη ,δεν μπορούμε να σε τιμωρήσουμε . Θα θεσπιστούν όμως νέοι κανόνες.

Καλλ.:-Δηλαδή, τι εννοείτε όταν λέτε νέοι κανόνες ;

Ελλ:- Όποιος εισέρχεται στο στάδιο στο εξής θα είναι γυμνός


 

Μαθητές: Άννα Μπίφσα, Κωνσταντίνος Μπούρας

Αννα: Καλλιπάτειρα

Κωνσταντίνος: Ελλανοδίκης


 


 

ΣΕΛΗΝΙΤΕΣ

Ονομάζομαι Άδμητος και θα σας πω την αλήθεια για τις φανταστικές ιστορίες του Λουκιανού. Θα πρέπει κάποιος να είναι μωρός για να πιστεύει ότι υπάρχουν αυτά τα πλάσματα οι Σεληνίτες και μάλιστα ο Λουκιανός ταξίδεψε ως τη Σελήνη και τα γνώρισε. Για σκεφτείτε το, είναι δυνατόν να υπάρχουν πλάσματα που έχουν πρόσθετα μάτια και μόνο ένα δάκτυλο στα πόδια τους και επίσης πόσο λογικό είναι να υπάρχει ένα πηγάδι που αν το κατεβείς μπορείς να ακούσεις όλα όσα ακούγονται στη Γη και να δεις όλες τις πόλεις και όλα τα έθνη. Αλλά το κυριότερο από όλα έχετε ακούσει κάποιον να έχει καταφέρει να ταξιδέψει ως εκεί; Υπάρχει αυτή η δυνατότητα; Aν κάποιος ξέρει πώς να ταξιδέψει ως εκεί να μας δείξει το πώς. Παναγιώτης Παπαδόπουλος

Η ελεημοσύνη είναι ανοησία”

Χαίρε,Άγιε Πατέρα,

εγώ είμαι η Θεοδώρα. Άκουσα το κήρυγμα σχετικά με την ελεημοσύνη και δε μπορώ να καταλάβω για τι ανοησίες μας μιλάτε. Εγώ τα χρήματά μου και την τροφή μου τα έβγαλα μόνη μου, από την ταβέρνα μου, γιατί να τα μοιραστώ δηλαδή; Το ότι έχουμε κοινό ουρανό και ήλιο το ξέρουμε από χτες, είναι ανάγκη να μοιραστούμε και την περιουσία μας; Αν είναι να τιμωρηθώ, ας τιμωρηθώ. Τα χρήματά μου δεν τα δίνω πουθενά! Με κάνουν χαρούμενη τα πλούτη και δεν θα σας αφήσω να μου το στερήσετε. Είμαι εγώ, δηλαδή, υποχρεωμένη να δώσω τα χρήματά μου σε ξένους επειδή το λέει η ελεημοσύνη; Ζούμε και χωρίς αυτή. Όπως λέτε κι εσείς, ο επίσκοπος, μοιραζόμαστε τόσα πολλά, πρέπει να μοιραστούμε και τα χρήματά μας; Ευαγγελία Μανάκου


 

 

Αγησίλαος, ένας στοργικός ηγέτης

Αρχιλεωνίς (Αντιγόνη): Γοργώ, έχω καταλάβει ότι ο Αγησίλαος είναι ένας πολύ στοργικός ηγέτης! Νομίζω φαίνεται, δεν συμφωνείς;

Γοργώ (Βάσω): Συμφωνώ απόλυτα Αρχιλεωνίς. Γενικά ο Αγησίλαος νοιάζεται πολύ για την πατρίδα του. Έχω παρατηρήσει ότι δεν υπολογίζει ούτε λυπάται τα χρήματα και δεν αποφεύγει τους κινδύνους.

Αρχιλεωνίς (Αντιγόνη): Δίκιο έχεις, το έχω παρατηρήσει κι εγώ! Επίσης, δεν έχεις προσέξει ότι ενώ έχει σωματική αναπηρία, δεν προβάλλει ούτε το σώμα ούτε τα γηρατειά του ως δικαιολογία αλλά αντιθέτως θεωρεί ότι είναι έργο του σωστού βασιλιά να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τους υπηκόους του;

Γοργώ (Βάσω): Πιστεύω ότι συμπεριφέρεται σαν πατέρας προς τα παιδιά του.

Αρχιλεωνίς (Αντιγόνη): Τι σε κάνει να το πιστεύεις αυτό;

Γοργώ (Βάσω): Τους κακολογεί για τα σφάλματά τους, τους τιμάει αν κάνουν κάτι καλό και παραστέκεται αν τους συμβεί κάποια συμφορά, καθώς κανένα πολίτη δεν τον θεωρεί εχθρό και …

Αρχιλεωνίς (Αντιγόνη): Θέλει όλους να τους επαινεί και θεωρεί κέρδος να τους σώζει όλους και τέλος το θεωρεί ζημιά αν κάποιος, έστω και ανάξιος χαθεί.

Γοργώ (Βάσω): Πάντως, μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο Αγησίλαος είναι ένας πολύ γενναίος και τολμηρός βασιλιάς.

Αρχιλεωνίς (Αντιγόνη): Ακριβώς είναι δυνατός και σε δύναμη και σε εξουσία και όποτε βρίσκει ευκαιρία προσπαθεί πάντα να προστατεύει την πατρίδα του.

Βασιλική Μανώλη-Αντιγόνη Νικολαϊδη


 



 

Ο ΣΟΦΙΣΤΗΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ ΣΥΖΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗΣ

ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ: Καλημέρα σας. Είμαι ο Πρωταγόρας και είμαι Σοφιστής. Είμαι δηλαδή δάσκαλος της Ρητορικής και της Πολιτικής, της Φιλοσοφίας και της Λογικής. Σήμερα θα σας μιλήσω για την διαφωνία που είχα με τον Σωκράτη για το αν η Πολιτική Τέχνη μπορεί να διδαχθεί ή όχι. Ο Σωκράτης διαφωνεί. Σας έχω ήδη πει την ιστορία του Επιμηθέα και του Προμηθέα.Επειδή λοιπόν ο Δίας φοβήθηκε για το μέλλον του ανθρώπινου γένους, έστειλε τον Ερμή να φέρει στους ανθρώπους την αιδώ και τη δίκη, οι οποίες είναι απαραίτητες για την οργάνωση των κοινωνιών και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.

ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ - Τι πιστεύεις ότι είναι η Αιδώς και γιατί την έστειλε ο Δίας στους ανθρώπους;

ΜΑΘΗΤΗΣ - Η ΑΙΔΏΣ αφορά τον αυτοέλεγχο που ξεκινάει από τον αυτοσεβασμό αρχικά και στην συνέχεια τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο. Χωρίς αυτά δεν μπορούν οι άνθρωποι να έχουν αρμονικές σχέσεις.

ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ - Και η Δικαιοσύνη γιατί είναι απαραίτητη αφού έχουμε την Αιδώ;

ΜΑΘΗΤΗΣ - Όσον αφορά την ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, είναι απαραίτητη γιατί όταν η ΑΙΔΩΣ δεν είναι αρκετή ή απουσιάζει από τους ανθρώπους τους οδηγεί στην αδικία. Η δικαιοσύνη -πιστεύω- σκοπό έχει μέσα από την τιμωρία να αποτρέψει τον άνθρωπο να ξανακάνει κακό και να διδαχθεί από τα λάθη του.

ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ - Εφόσον η εντολή του Δία ήταν η Αιδώς και η Δικαιοσύνη να δοθούν σε όλους ανεξαιρέτως, δεν είναι αποδεκτό ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν την πολιτική αρετή μέσα τους και άρα μπορεί κάποιος να την καλλιεργήσει και να την διδάξει;

ΜΑΘΗΤΗΣ - Άρα συμφωνείς με αυτό που λέω ότι η αρετή δεν διδάσκεται αφού είναι έμφυτη.

ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ - Η πολιτική αρετή είναι καθολική, υπάρχει δηλαδή σε όλους γιατί την έδωσε ο Δίας σε όλους, γιατί αν δεν την είχαν όλοι δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι πόλεις. Δεν είναι όμως ακριβώς έμφυτη, γιατί την έδωσε ο Δίας σε μεταγενέστερο στάδιο της εξέλιξης του ανθρώπου και είναι διδακτή, γιατί ο Δίας μπορεί να έδωσε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γίνουν αγαθοί πολίτες, όμως είναι δική τους ευθύνη να το πραγματοποιήσουν μέσω της διδασκαλίας και της καλλιέργειας.

ΜΑΘΗΤΗΣ - Πιστεύω ότι με έπεισες.

Ομιλος μαθητων : ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΤΕ; ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΡΕΤΗ ΔΙΔΑΚΤΉ Ή ΟΧΙ;

Λευτέρης Πετράκις- Ηλίας Μιχαλάς

 

  • Ελλανοδίκης: Ποια είσαι και από που έρχεσαι;

  • Καλλιπάτειρα : Είμαι η Καλλιπάτειρα, κόρη του Διαγόρα από τη Ρόδο.

  • Ελλανοδίκης: Πως ήρθες ως εδώ;

  • Καλλιπάτειρα: Ταξίδεψα με το γιο μου το Πεισίρροδο, μεταμφιεσμένη σε άντρα προπονητή. Μετά το θάνατο του πατέρα του είχα αναλάβει την εκγύμνασή του, έτσι και τον ακολούθησα ως εδώ.

  • Ελλανοδίκης: Και τι ξέρεις εσύ από εκγύμναση;

  • Καλλιπάτειρα: Προέρχομαι από οικογένεια ολυμπιονικών. Ο πατέρας μου, τα τρία μου αδέρφια και ο ανιψιός μου είναι ολυμπιονίκες. Πιστέψτε με έχω μεγάλη εμπειρία και γι’ αυτό με την καθοδήγηση μου κατάφερε να γίνει ολυμπιονίκης και ο γιος μου.

  • Ελλανοδίκης: Γιατί μπήκες στο στάδιο ενώ ήξερες ότι θα τιμωρηθείς;

  • Καλλιπάτειρα: Αλήθεια είναι ότι ήξερα ότι απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες στο στάδιο και η τιμωρία είναι ο θάνατος, αλλά ήταν τέτοια η ανάγκη μου να θαυμάσω το γιο μου, Πεισίρροδο, που μπροστά σε αυτό δεν υπολόγισα τίποτα.

  • Ελλανοδίκης: Πως κρίνεις εσύ η ίδια αυτή σου τη πράξη;

  • Καλλιπάτειρα: Δεν ήθελα να παραβώ κανέναν κανόνα, ούτε να ξεγελάσω κανέναν αλλά υπερίσχυσε μέσα μου το ότι ήθελα να είμαι δίπλα στο γιο μου σε μία τέτοια σημαντική στιγμή της ζωής του.

  • Ελλανοδίκης: Συνέπειες αυτής σου της πράξης είναι ο θάνατος, είσαι έτοιμη γι’ αυτό;

  • Καλλιπάτειρα: Τόσα χρόνια μεγάλωσα μέσα σε μία οικογένεια με ολυμπιονίκες, όνειρό μου ήταν να δω και τον γιο μου ολυμπιονίκη. Τώρα που το είδα δεν με νοιάζει κι αν πεθάνω.


Χουρδάκη Δέσποινα - Ουρανίτσας Παναγιώτης

 

Φωτογραφίες

Ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα Ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα